|
|
|
ZDROWE ODCHUDZANIE - OTYŁOŚĆ NADWAGA U DOROSŁYCH
Spalanie tkanki tłuszczowej - zrzucenie nadwagi
60 lat po opublikowaniu pracy dr Haya jego teoria jest wciąż znana jedynie w wąskich kręgach i całkowicie ignorowana przez "naukowców" od spraw żywienia i ogromną większość lekarzy. Jest dla mnie niezrozumiałe jak można uparcie zaprzeczać faktom!
Krytycy teorii komponowania produktów dowodzą, że większość produktów naturalnych stanowi połączenie węglowodanów z białkiem - na
przykład chleb i ryż zawierają również białko obok dominującej skrobi. To prawda, lecz w jakże znikomych ilościach. Zasada
łączenia dotyczy produktów, w których dominuje albo białko, takich jak: mięso, drób, ryby, nabiał, albo węglowodany - zboża,
ziemniaki, rafinowane cukry. Tylko jedna grupa produktów naturalnych zawiera prawie równe ilości białka i węglowodanów - są to
nasiona roślin strączkowych -groch, fasole, soczewica, soja, orzeszki ziemne. Doskonale wiemy, że są to produkty dość ciężko
strawne - wywołujące gazy, wzdęcia.
Zasada niełączenia białka i skrobi pozostaje aktualna, chcę jednak zaproponować praktyczne i skuteczne jej zastosowanie. Gdy
układasz kombinacje produktów, skoncentruj się na głównych składnikach, nie zawracając sobie głowy odrobiną tartego sera, którym
posypałeś danie Podstawową sprawą jest unikanie fanatyzmu w stosowaniu zasad. Możesz zjeść niedużą ilość jogurtu lub sera z ryżem,
możesz dodać kilka kawałeczków kurczaka do makaronu, lub ryby do ziemniaków - jeśli tylko te ilości są nieznaczne, a warzywa
dominują.
W krajach azjatyckich: Indiach, Chinach, Japonii ilości białka zwierzęcego dodawanego do dań są niewielkie - dominują natomiast
węglowodany i warzywa. W naszej kuchni odwrotnie, dominuje mięso, drób lub ryby, do tego duża ilość ziemniaków, chleba, kasz,
makaronu, niewielka ilość gotowanej jarzyny i jeszcze mniejsza porcja surówki - czasem potraktowana jako przybranie - garni, które
większość osób pozostawia nietknięte na talerzu. Jeśii jesteś mięsożerny i nie możesz się bez niego obejść, najkorzystniej dla
Ciebie będzie zjeść mięso w towarzystwie warzyw i sałatek.
Aby schudnąć i zyskać energię unikaj mieszania białka ze skrobią. Jedz białko z sałatą i warzywami niskoskrobiowymi na obiad i
produkty skrobiowe z warzywami i/lub surówką na kolację.
Pamiętaj, że ty tu rządzisz, i że dni gdy przestrzegasz zasad, to dni kiedy gubisz dodatkowe kilogramy, gromadzisz energię i
czujesz się wspaniale! I nie tylko wspaniale, ale również niezwykłe seksownie. Jak się zapewne domyślasz, seks wymaga ogromnego
zapasu energii. A więc jeśli chcesz cieszyć się seksem, nie trać energii na trawienie. Zaparcia są również wrogiem numer jeden
seksu. Właściwe komponowanie posiłków dostarcza energii i zapobiega zaparciem.
Wiele osób pyta czy można jeść desery i kiedy to należy robić aby sobie jak najmniej zaszkodzić. Większość deserów - ciasta,
ciastka, budynie - zawiera skrobię i rafinowany cukier i powinny być jedzone wyłącznie z posiłkami zawierającymi skrobię i warzywa.
Nigdy nie po obiedzie. Deser można łączyć z wyciszającą kolacją lub posiłkiem wegetariańskim.
Na kolację możesz zjeść na przykład gorącą warzywną zupę z razowym chlebem, a na deser kawałek szarlotki lub ciasta z owocami.
A jak Jeść świeże owoce
Owoce można jeść wyłącznie same, na pusty żołądek.
Najnowsze badania naukowe nieco zmieniły to zalecenie. Owoce są jednymi z najlepszych nośników enzymów.
Po pierwsze, owoce łączą się doskonale z surowymi warzywami. Sałatka owocowa może zawierać awokado i może jej
towarzyszyć sałatka warzywna z nietłustym (na przykład jogurtowym) sosem. Szczególnie w okresie upałów, posiłki owocowo-warzywne
są bardzo wartościowe.
Po drugie, niektóre owoce przyspieszają i ułatwiają trawienie białka, a inne skrobi. Jest to nowe podejście w stosunku
do DIETY ŻYCIA, ale też i wiedza na temat enzymów zawartych w pożywieniu i ich znaczenia dla procesu trawienia, bardzo się
rozwinęła.
OWOCE POMAGAJĄCE TRAWIĆ BIAŁKO
Jabłka, morele, czarne jagody, grejfruty, kiwi, cytryny, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, kwaśne
śliwki, jeżyny, truskawki
OWOCE POMAGAJĄCE TRAWIĆ SKROBIĘ
banany, daktyle, świeże i suszone figi, słodkie winogrona, mango, papaja, słodkie gruszki, słodkie śliwki, rodzynki
Przykładem użycia owoców będzie kurczak lub indyk udekorowany plastrami ananasa, kiwi i pomarańczy podany z sałatą z sosem
cytrynowym. Inną kombinacją, którą mogę polecić jest sałatka ze świeżych owoców z jogurtem lub deser z owoców i serów.
Strona 1 2 3
|
|