ZDROWE ODCHUDZANIE - OTYŁOŚĆ NADWAGA U DOROSŁYCH
Spalanie tkanki tłuszczowej - zrzucenie nadwagi
Trawienie, jako część procesu metabolicznego, odgrywa podwójną rolę.
-
Z jednej strony, rozkłada złożone substancje pokarmowe: węglowodany, tłuszcze i białka do związków prostych, aby w ten sposób mogły zostać wchłonięte i następnie wykorzystane do rozwoju organizmu oraz produkcji energii.
-
Z drugiej strony, będąc częścią systemu obrony, z pomocą kwasu solnego zabija zarazki i jednocześnie, uniemożliwiając wchłanianie cząsteczek charakterystycznych dla dostarczanych z pożywieniem roślin lub zwierząt, zapobiega reakcjom alergicznym.
Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Tutaj, w czasie żucia pokarm jest mieszany ze śliną, wydzielaną przez gruczoły ślinowe. Ślina zmiękcza pokarm i sprawia, że łatwiej go połknąć.
Ponadto, dzięki enzymowi ptialinie, ślina rozpoczyna trawienie węglowodanów. W jamie ustnej zachodzi również proces odkażania.
Chociaż główny etap trawienia przypada na odcinek jelita cienkiego, to obróbka enzymatyczna zachodzi także w żołądku. Tutaj białka, zawarte w treści pokarmowej, są poddawane trawiącemu działaniu soku żołądkowego.
Obecny w nim kwas solny dezynfekuje pokarm i zapewnia kwaśne środowisko, w którym uaktywnia się główny enzym rozkładający białko - pepsyna. Niektórzy naukowcy uważają, że ta faza trawienia może zostać pominięta, ponieważ w jelicie cienkim znajduje się kompleks enzymów trawiących białka, zasadniczo zdolnych do wszystkiego (grupa zasadowych proteaz, które są aktywne właśnie w tym zasadowym środowisku). Obok trawienia białek, węglowodanów (za pomocą amylazy, maltazy, laktazy i sacharazy) oraz tłuszczów (lipazy) w jelicie cienkim odbywa się również wchłanianie rozłożonych substancji. Wszystkie te enzymy są częściowo produkowane przez trzustkę, a częściowo przez błonę śluzową jelita.
Uzupełnianie enzymów w postaci suplementacji często jest bardzo pożądane i może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego. Enzymy używane w medycynie są najczęściej pochodzenia zwierzęcego. U niektórych pacjentów preparaty te budzą wstręt, u innych natomiast mogą wystąpić niepożądane działania uboczne. Wyjściem z tej sytuacji jest używanie produktów, które są oparte wyłącznie na substancjach pochodzenia roślinnego i umożliwiają trawienie wszystkich rodzajów żywności - nawet tych substancji, które organizm ludzki sam nie potrafi strawić. Takim związkiem jest np. celuloza, która wchodzi w skład ściany komórki roślinnej. Jeżeli jedzenie jest niewłaściwie przeżuwane, obecność tej substancji może wywoływać nieprzyjemne wzdęcia.
Papaja zawiera liczne enzymy trawienne z których najważniejsza jest papaina, często nazywana roślinną pepsyną. Indianie z rejonu Morza Karaibskiego już przed stuleciami zauważyli, że mięso owinięte wielkimi liśćmi papai szybko mięknie. Materiałem podstawowym większości dziś używanych przypraw kuchennych zmiękczających mięso jest właśnie wyciąg z papai. Nic dziwnego - główne działanie papai to wstępny proces trawienia mięsa (tj. zmiękczanie go jeszcze przed strawieniem w żołądku).
W lecznictwie ludowym papaja już od dawna używana jest przy schorzeniach żołądka oraz do zwalczania pasożytów jelit.
Papaja może być szczególnie pomocna dla chorych cierpiących na dolegliwości stawów, którzy w ramach terapii dostają duże ilości aspiryny oraz dla chorych, którzy z powodu chorób zapalnych muszą zażywać sterydy (preparaty hormonalne).
W nowoczesnych preparatach znajduje się zespół enzymów, które są produkowane przez grzyb Aspergillus oryzae. Ich zakres działania jest bardzo szeroki, działają na substancje zarówno w kwaśnym, jak i zasadowym środowisku (pH=3.0-8.0).
Technicznie rzecz ujmując:
w przewodzie pokarmowym wykazują aktywność proteazy, amylazy, laktazy, lipazy, celulazy, pektynazy, fosfatazy i nukleazy.
Ułatwiają trawienie nie tylko żywności pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. Stosując ten preparat można zapobiegać lub przynieść ulgę w większości zaburzeń trawienia.
UWAGA!
* Spożywanie papai i surowego ananasa nie jest zalecane osobom z chorobą wrzodową.
W ofercie CaliVita mamy kilka produktów zawierających czyste i biologicznie czynne enzymy, np. Meal Time, Digest Ease, czy Digestiwe Enzymes zawierający największą ilość enzymów trawiennych.
Terapia enzymatyczna i jej wpływ na raka
TUTAJ
Strona 12
|