|
|
|
Odchudzanie :: Dieta zgodna z grup± krwi - Grupa krwi "AB"
Jaja i nabiał
Wskazane: jogurt, kefir, kwa¶na ¶mietana, mleko kozie, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser kozi, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać:lodów, masła, ma¶lanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmezan.
Oleje i tłuszcze
Wskazane:oliwa z oliwek.
Unikać:oleju: bawełnianego, z kukurydzy, krokoszowego, słonecznikowego, sezamowego.
Orzechy i pestki
Wskazane:kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzeszki ziemne.
Unikać:masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, nasion sezamu, pestek słonecznika.
Fasole i inne ro¶liny str±czkowe
Wskazane:fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasolka pinto, soczewica zielona.
Unikać:fasoli aduke, adzuki, czarnej, garbanzo, fava, limeńskiej, nerkowatej, groszku "czarne oczko".
Przetwory zbożowe
Wskazane:orkisz, otręby ryżowe, otręby owsiane, owsianka, proso, ryż dmuchany, żyto.
Unikać:gryki, kamutu, kaszy, m±ki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.
Chleb i grzanki
Wskazane:chleb z br±zowego ryżu, chleb esseński, chleb ezekiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z m±ki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, chrupki żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Unikać:bułek kukurydzianych.
Ziarna i makarony
Wskazane:makarony z m±ki z kiełków pszenicy, makarony z m±ki owsianej, makarony z m±ki ryżowej, makarony z m±ki żytniej, ryż biały, ryż br±zowy, ryż dziki.
Unikać:makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej, m±ki jęczmiennej.
Warzywa
Wskazane:bakłażany, brokuły, burak, czosnek, gorczyca, kalafior, kiełki lucerny, mniszek lekarski, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki, tofu, grzyby majtake.
Unikać:awokado, fasoli limejskiej, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki.
Owoce
Wskazane:agrest, ananas, cytryna, figi suszone, figi ¶wieże, grejpfrut, kiwi, wi¶nia, maliny, jeżyny, ¶liwki: czerwone, ciemne, zielone, wi¶nia, winogrona: czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Unikać:opuncji, bananów, mango, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane:sok z ciemnej wi¶ni, sok z marchwi, sok z kapusty, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny.
Unikać:soku pomarańczowego.
Przyprawy
Wskazane:chrzan, curry, czosnek, miso, pietruszka.
Unikać:anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu białego, pieprzu białego, pieprzu czarnego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane:echinacea, głóg, imbir, korzeń lukrecji, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, li¶cie truskawki, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać:aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, podbiału, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.
Używki
Wskazane:kawa bezkofeinowa, kawa regularna (z kofein±), herbat zielona.
Unikać:coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych.
Strona 1 2
|
|