|
|
|
Odchudzanie :: Dieta zgodna z grupą krwi - Grupa krwi "0"
Dieta odchudzająca zgodna z grupą krwi "0" - Myśliwy
"Myśliwy"- Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę ?
Około 40 tysięcy lat temu styl życia związany z "polowaniem na zwierza", predysponował wchodzącego na szczyt łańcucha pokarmowego człowieka Cro-Magnon do jedzenia prawie wyłącznie mięsa. Organizm naszych przodków, który posiadał składnik cukrowy o najprostszej budowie, charakterystycznej dla grupy krwi "0", był więc przyzwyczajony do jedzenia mięsa. Z tego powodu osoby z grupą krwi "O" wciąż powinny spożywać stosunkowo duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, aby być w dobrej formie i chronić swoje zdrowie. Taka dieta zapewnia im właściwy poziom rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i żelaza.
Wskazane: czerwone chude mięsoZabronione: pszenica
"Myśliwy" - ta grupa ludzi ma skłonność do alergii, astmy, artretyzmu, zapalenia stawów, chorób wirusowych i zaburzeń krzepnięcia krwi. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy często zatrzymuje płyny w organizmie, co wiąże się z nadwagą i uczuciem zmęczenia. Wrzody, zgaga, problemy z wypróżnianiem, nowotwór jelita grubego- to typowe dla tej grupy krwi. Aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania zle dobranego pokarmu, osobom tym potrzebne są dodatkowe dawki witamin z grupy "B", jak również odwadniające i przeciwzapalne rośliny. Pierwszy na świecie i jedyny w tego typu produktach VITAL O opracowany dla osób z tą grupą krwi, obok niezbędnych witamin i składników mineralnych jest również żródłem wielu cennych substancji pochodzących z roślin szczególnie korzystnych dla grupy "O".
Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu wedługdr P.J.D' Adamo :
Mięsa i drób
Wskazane:baranina, cielęcina, jagnięcina, mięso bawołu, serce, wątróbka, wołowina, wołowina mielona.
Unikać:bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
Ryby i owoce morza
Wskazane:aloza, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, sieja, okoń prążkowany, płytecznik, pstrąg tęczowy, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź.
Unikać:barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydlaka, suma, śledzia marynowanego, tasergal, włócznik.
Jaja i nabiał
Wskazane:brak, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać:chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, maślanka, wszystkich pozostałych odmian sera.
Oleje i tłuszcze
Wskazane:olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać:oleju bawełnianego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych.
Orzechy i pestki
Wskazane:pestki dyni, orzech włoski.
Unikać:maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów: nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane:fasola aduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać:fasoli: copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy: amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Strona12
|
|