|
|
|
Odchudzanie :: Dieta zgodna z grupą krwi - Grupa krwi "A"
Dieta odchudzająca zgodna z grupą krwi "A" - Rolnik
"Rolnik"- Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę?
Około 15-20 tysięcy lat temu, gdy na świecie zaczęło przybywać coraz więcej ludzi, brak łatwej zdobyczy zmusił naszych przodków z grupą krwi "O" do poszukiwania innych zródeł pożywienia. Z tego powodu pewna grupa osób "przestawiła się" na bardziej rolniczy styl życia i sposób odżywiania. Właśnie wśród tych pierwszych rolników wykształciła się grupa krwi "A" z "roślinożerczym" kodem genetycznym.
Wskazane: wegetarianizm Zabronione: mięso i mleko
"Rolnik" - ta grupa ludzi wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego.
Choroby dróg oddechowych: częste przeziębienia, katary, zapalenie oskrzeli i ucha środkowego, a także choroba płuc i astma - to typowe dla tej grupy. Grupa "A" jest biologicznie predysponowana do chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby serca, cukrzycy i raka ( najczęściej : trzustki, prostaty i sutka ). Cechą tej grupy jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. Odpowiednia dieta powinna bazować na produktach roślinnych, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jednak aby utrzymać w dobrym stanie system immunologiczny i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów oraz problemów ze strony układu krążenia, osoba z grupą krwi "A" powinna szczególnie zadbać o dostateczną ilość takich składników jak: żelazo, witaminy B12, C, E, kwas foliowy i pantotenowy, bioflawonoidy. Cennym uzupełnieniem ich diety jest dodatek zielonej herbaty, imbiru, głogu i pietruszki.
Wszystkie te składniki oraz wiele innych znajdują się w niepowtarzalnym, pierwszym na świecie tak skomponowanym produkcie jakim jest VITAL A.
Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu według dr P. J. D' Adamo:
Mięsa i drób
Wskazane:Wyeliminować mięso i drób z diety. Obojętny : indyk, kurczak, przepiórka.
Unikać:baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi,jagnięciny, kaczek, królika, kuropatw, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
Ryby i woce morza
Wskazane:ryna, dorsz, grank, karp, łosoś, makrela, okoń, pstrąg , pstrąg morski, sardynka, sieja, ślimaki, szczupak, srebrny okoń, żółty okoń.
Unikać:barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane:mleko sojowe, ser sojowy. Obojętne : jogurty, kefir, mleko kozie, sery : feta, kozi, farmer, mozzarella - chudy.
Unikać:mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.
Strona12
|
|