|
|
|
Odchudzanie :: Dieta zgodna z grup± krwi - Grupa krwi "B"
Jaja i nabiał
Wskazane:chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko kozie, ser: farmer, feta, mozzarella, kozi, ricotta, serek wiejski.
Unikać:lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.
Oleje i tłuszcze
Wskazane:oliwa z oliwek.
Unikać:oleju bawełnianego, oleju canola, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego.
Orzechy i pestki
Wskazane:Większo¶ć orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B. Obojętne: orzech: włoski, brazylijski, pekan, kasztan, migdały.
Unikać:masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, nasion sezamu.
Fasole i inne ro¶liny str±czkowe
Wskazane:fasolka lińejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
Unikać:fasoli: aduke, adzuki, czarnej, "czarne oczko", pinto, soczewicy: amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Przetwory zbożowe
Wskazane:orkisz, otręby owsiane, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać:amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kaszy, m±ki, kukurydzianej, otrębów pszenicy, płatków: kukurydzianych, siedem zbóż, żyta, pszenicy.
Chleb i grzanki
Wskazane:chleb z br±zowego ryżu, chleb esseński, chleb ezekiela,pieczywo z prosa, proso, wafle ryżowe, pieczywo Wasa.
Unikać:bułek pszennych, bułek kukurydzianych, bułek z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, m±ki durum, pełnopszennego chleba.
Ziarna i makarony
Wskazane:m±ka z owsa, m±ka ryżowa.
Unikać:dzikiego ryżu,kaszy gryczanej, makaronu z karczocha, makaronu soba, couscous, m±ki: glutenowej, jęczmiennej, pszennej bulgur, żytniej, pszennej durum.
Warzywa
Wskazane:bakłażan, brokuły, brukselka, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki, buraki czerwone.
Unikać:awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełoów mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.
Owoce
Wskazane:ananas, banan, papaja, winogrona: czarne, czerwone, zielone, jeżyna, ¶liwki ciemne, ¶liwki czerwone, ¶liwki zielone, winogrona., żuwawna.
Unikać:granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane:sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny.
Unikać:soku pomidorowego.
Przyprawy
Wskazane:curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać:cynamonu, esencji migdałowej, pieprzu białego, czarnego mielonego pieprzu, korzennika lekarskiego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane:imbir, lukrecja, li¶cie malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać:aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, kukurydzy.
Używki
Wskazane:zielona herbata.
Unikać:coca-coli, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych, wody seltzera, wody sodowej.
Strona12
|
|