|  | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  | 
								  Odchudzanie  :: Dieta zgodna z grup± krwi - Grupa krwi "B"
							 
 
								Jaja i nabiał
								Wskazane:chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko kozie, ser: farmer, feta, mozzarella, kozi, ricotta, serek wiejski.
 Unikać:lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.
 
								Oleje i tłuszcze
								Wskazane:oliwa z oliwek.
 Unikać:oleju bawełnianego, oleju canola, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego.
 
								Orzechy i pestki
								Wskazane:Większo¶ć orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B. Obojętne: orzech: włoski, brazylijski, pekan, kasztan, migdały.
 Unikać:masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, nasion sezamu.
 
								Fasole i inne ro¶liny str±czkowe
								Wskazane:fasolka lińejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
 Unikać:fasoli: aduke, adzuki, czarnej, "czarne oczko", pinto, soczewicy: amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
 
								Przetwory zbożowe
								Wskazane:orkisz, otręby owsiane, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
 Unikać:amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kaszy, m±ki, kukurydzianej, otrębów pszenicy, płatków: kukurydzianych, siedem zbóż, żyta, pszenicy.
 
								Chleb i grzanki
								Wskazane:chleb z br±zowego ryżu, chleb esseński, chleb ezekiela,pieczywo z prosa, proso, wafle ryżowe, pieczywo Wasa.
 Unikać:bułek pszennych, bułek kukurydzianych, bułek z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, m±ki durum, pełnopszennego chleba.
 
								Ziarna i makarony
								Wskazane:m±ka z owsa, m±ka ryżowa.
 Unikać:dzikiego ryżu,kaszy gryczanej, makaronu z karczocha, makaronu soba, couscous, m±ki: glutenowej, jęczmiennej, pszennej bulgur, żytniej, pszennej durum.
 
								Warzywa
								Wskazane:bakłażan, brokuły, brukselka, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki, buraki czerwone.
 Unikać:awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełoów mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.
 
								Owoce
								Wskazane:ananas, banan, papaja, winogrona: czarne, czerwone, zielone, jeżyna, ¶liwki ciemne, ¶liwki czerwone, ¶liwki zielone, winogrona., żuwawna.
 Unikać:granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru.
 
								Soki i napoje
								Wskazane:sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny.
 Unikać:soku pomidorowego.
 
								Przyprawy
								Wskazane:curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
 Unikać:cynamonu, esencji migdałowej, pieprzu białego, czarnego mielonego pieprzu, korzennika lekarskiego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
 
								Herbatki ziołowe
								Wskazane:imbir, lukrecja, li¶cie malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
 Unikać:aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, kukurydzy.
 
								Używki
								Wskazane:zielona herbata.
 Unikać:coca-coli, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych, wody seltzera, wody sodowej.
 
								Strona12
							 |  |